Vadászház
 

Kedves Érdeklődő!

A vendégház elhelyezkedése rendkívül sokoldalú sport- és szabadidős programok választékát kínálja. Külön kategóriát képeznek a különböző túralehetőségek. Ebből a szempontból, a környező táj mellett meghatározó a Vértes hegység közelsége, hiszen közvetlenül a Vértes nyugati lábánál fekvő Oroszlány és Pusztavám a vendégháztól mindössze néhány kilométerre található. Válasszon az alábbi kedvcsináló ajánlatok közül. A térképem látható piros ballon a vendégház helyét mutatja, míg a kérdőjelekre lépve megjelenik a cél helye.

Kellemes túrázást és jó időt kívánun!

Gyalogtúra Gyalogtúra....
Kerékpártúra,
lovastúra
Kerékpártúra...
lovastúra
Auto Auto...
Horgászat Horgászat...

Vértes térkép
Túrista térkép megnyitása Google térkép megnyitása

A túrafajták közül bárki számára adottak a gyalogtúrák. Télen kiváló sífutó túrák tehetők. Ehhez már 5-10 cm hóvastagság is elegendő, amely még a hazai hószegény viszonyok között sem ritka.
A vendégház környezetében unikum számba mennek a vizenyős, mocsaras területek ( Kákás-tó?, Selyem-rét?, Feneketlen-tó mocsár?), de megkapó látványt nyújt az Egresi rét? is.
A gyalogtúrák a kisebb sétáktól, a könnyű túrákon át a teljesítménytúrákig terjedhetnek. A terep kiválóan alkalmas nordic walking túrák megtételére is.
A vértes borvidékhez tartozó bokodi borházaknál? barátságos légkörben élvezheti a magyar borkultúra helyi különlegességeit.
Házi körséta. Táv: 1,6 km. Házi körséta. Táv: 1,6 km. ...
Rövid körséta a Házi-réten keresztül az Erzsébet-ér partján. (Barna útvonal)

Útvonal: Bokodi vh. – Házi-rét – Erzsébet ér jobb oldal – Erzsébet-ér fahíd – Alsó út – Bokodi vh. Végigsétálunk a Házi réten, majd maradva az Erzsébet-ér jobbpartján bemegyünk az erdőbe. A patakkal párhuzamosan, a háztól mintegy 700 m-t megtéve, balra fordulunk és átkelünk az Erzsébet-ér kis fahídján, az Alsó földútra jutunk (200 m). Itt balra kanyarodva, az Erzsébet – érrel párhuzamosan visszatérünk a vendégházhoz (700 m).

Kákás-tó körséta. Táv: 2 km. Kákás-tó körséta. Táv: 2 km. ...
Rövid körséta a Kákás-tó érintésével, vadakban gazdag területen. (Kék útvonal)

Rövid körséta a Kákás-tó érintésével, vadakban gazdag területen. A Kákás-tó egy érdekes kis lápos vízfelület, amely tulajdonképpen a Két-ér közét alkotó két patak közül az északi ág természetes visszaduzzadása (a déli patak maga az Erzsébet-ér). A visszaduzzadás területén a fák az év nagy részében vízben állnak.
Útvonal: Bokodi vh. – pusztavámi elágazás – Erzsébet-ér hídja – Sűrű – Kákás-tó – Karpatusi földút – roggyant góré – Bokodi vh. A raktárépület elülső bejáratával szemben induló földúton mintegy 600 m-t sétálunk, itt egy balra Pusztavám felé induló útelágazásnál jobbra tartva további 200 m-t teszünk meg. Átkelünk az Erzsébet-ér fahídján és jobbra további 550 m után elérjük a Kákás-tó fahídját. Tovább haladva 250 m után kijutunk a Bokodi vadászházból Karpatus puszta felé húzódó földútra. Jobbra ráfordulva, 300 m sétával, a góré mellett jobbra visszajutunk a vendégházhoz.

Boros pince túra. Táv: 6-7 km Boros pince túra. Táv: 6-7 km ...
Bokod borospince sorának megtekintése, szép erdei sétával. (Lila útvonal)

Bokod borospince sorának megtekintése, szép erdei sétával, az alsó pincesorról Vértes hegységi panorámával. Egyeztetés szerint a Bognár-pince meglátogatása borkóstolóval, hagymás zsíros kenyérrel, de akár sütögetéssel is.
Útvonal: Bokodi vh. – Házi út – bal letérés É-ra – jobb elágazás Bokod felé ÉK-re – patak – Selyem-rét – felső pince dűlőút – Vizmű – Bognár-pince – alsó pince dűlőút – kunkor – átkelés a patakon – földút D-re – Házi-út – Bokodi vh. Napnyugtát követően a Bognár-pince után: Bokodi földút a vadászház felé D-re – Hármas híd – Házi út – Bokodi vh. A túra részletesebb ismertetése a helyszínen történhet.

Mocsár túra. Táv: 7-11 km Mocsár túra. Táv: 7-11 km ...
A Feneketlen-tó felkeresése, változatos erdei és mezei útvonalon. (Piros útvonal)

A Feneketlen-tó felkeresése, változatos erdei és mezei útvonalon, Karpatus majorság érintésével. A Feneketlen-tó ritka szép kis mocsár, benőtt lápos növényzettel és szabad vízfelülettel is. Annyira igazi és mély, hogy átkelni rajta nem lehetséges (amúgy értelmetlen és életveszélyes vállalkozás lenne). Partja egyedülálló módon megközelíthető, innen jól megfigyelhető a mocsári növényzet és élővilág. Ennyire együtt láthatóan az országban másutt nem nagyon lehet a mocsárvilágot megszemlélni, beleértve akár a Kis-Balatont is.
Útvonal: Bokodi vh. – Karpatusi földút – erdő széle – Kőbánya – dombtető – jobb forduló (ÉNy) – karpatusi műút (rátérés balra) – Karpatus-major – földút az Egresi-rét felé (DNy) – Egresi elő-rét – betérés a Feneketlen-tó (mocsár) É-i partjához és vissza (innen vissza az eddigi úton a Bokodi vh.-hoz összesen: 7 km.) – Egresi-rét (Ny) – letérés balra a réten keresztül az erdőbe (DK) – letérés a mocsár D-i partjához (magasles) és vissza – patak parti földút (DK) – hosszú lapos egyenes a már korábban járt dombtetőhöz (ÉK) – vissza a már járt úton a Bokodi vh.-hoz (összesen: 10 km). A túra részletese

Túrista térkép megnyitása Google térkép megnyitása

A vendégház adottságai legkiemelkedőbben a kerékpártúrázást támogatják. Itt a legszélesebb a skála, a vendégházból kiinduló kipróbált és élvezetes kerékpártúra útvonalak teljes hosszúsága csaknem 250 kilométer.
A középkori ember keze nyomára emlékeztetnek a vértesi kolostorok és várak ( Majk?, Gesztesi-vár? ) vagy romok ( Vértes-szentkereszt?, Gerencsér-vár?, Csáki-vár?, Csókakői-vár?). Hangulatteremtő túracélpontok a táj borospincéi ( Bokod?, Mór?, Csákberény?). Lehetőség van lovas túrák megszervezésére is. A kényelmesebbek lovas szekéren, télen - megfelelő hóviszonyok mellett - lovas szánon járhatják be a környék nevezetességeit. Ugyancsak jó hóviszonyok esetén lánctalpas gépkocsi túra is megoldható.

Ahogy a térképeken látható, különböző hosszúságú és nehézségű túrák állíthatók össze. Műfajukat tekintve egyaránt tehetők országúti, trekking és terep (ATB, Cross, MTB) túrák, jóllehet a kipróbált túraútvonalak nagyobb része földutakat, terepi viszonyokat is tartalmaz. A legtöbb túraútvonal kellően időjárás álló, vagyis a tartós vagy bőséges esőzéstől, havazástól eltekintve jól járható. Azonban a legszélsőségesebb időjárási viszonyok miatt sem kell lemondani a kerékpártúrákról, mert a Vértest keresztülszelő gyérforgalmú aszfalt utak mind a táj szépségét, mind a kerékpározás élvezetét illetően kellő kárpótlást nyújtanak. (Az aktuális időjárási viszonyokról és a túraútvonalak állapotáról érdemes előzetesen érdeklődni a gondnoknál.)
Növeli a túralehetőségek számát és hatósugarát, ha az érdekesebb és távolabbi célpontok környékét gépkocsival közelítjük meg, és onnan kezdjük meg a túrát, akár gyalogosan, akár kerékpárral. Növeli a túralehetőségek számát és hatósugarát, ha az érdekesebb és távolabbi célpontok környékét gépkocsival közelítjük meg, és onnan kezdjük meg a túrát, akár gyalogosan, akár kerékpárral. Ilyen célpont lehet pl. Vérteszőlős? vagy a Kocs-i műzeum?.

A horgászat szerelmesei télen-nyáron megtalálhatják örömüket. A vendégháztól mintegy 7 km távolságra, a Bokodi hűtőtó partján, a házhoz tartozó horgászstég és kunyhó várja őket, ahol parkolási, főzési, de akár lepihenési lehetőségek is biztosítottak.


Bokod, kerekerdő mélye.GPS (WGS84): 47° 28.835’ N, 18° 12.260’ E Telefon: +36/20 49 39 763